Mielen suuri huijaus

Luin elokuussa Avec Sofien blogista postauksen Happiness x5. Postauksen lopussa oli kysymys, mitkä on ne asiat, jotka tekevät minut onnelliseksi. Ahdistuin hirveästi tästä kysymyksestä alkuun, koska en tiennyt! Olen peruspositiivinen, mutta siinä hetkessä tuntui, että negatiivisuutta oli niin paljon, että onnelliseksi tekeviä asioita ei juuri ollut. Seuraavana aamuna kuitenkin kun heräsin ja aloin kirjoittamaan aamusivujani, tajusin mieleni tehneen minulle huijauksen, suuren sellaisen!

Tein energialaatikon, jonka jaoin negatiiviseen ja positiiviseen. Negatiivinen kuvasti niitä asioita, jotka söivät energiaani ja onnellisuutta, positiivinen taas sitä määrää asioita, jotka toivat elämääni energiaa ja onnellisuutta, miten ajattelin asioiden olevan siinä hetkessä. Negatiivinen oli 70% ja positiivinen 30%. Ajattelin siis, että elämässäni on tällä hetkellä 70% negatiivisia, energiaa syöviä asioita ja vain 30% positiivisia asioita, asioita jotka tekevät onnelliseksi. Rupesin sitten listamaan näitä negatiivisia asioita ja niitä tuli neljä. Isoja asioita toki ja merkityksellisiä, mutta kokonaisuudessaan vain neljä kappaletta. Positiivisia asioita tuli sen enempää miettimättä 23kpl. Kaksikymmentäkolme! Ja silti, negatiiviset haukkasivat 70%. Vaikka niitä asioita oli 19 kappaletta vähemmän kuin positiivisia. 

Energialaatikko Valmentamo

Mieli oli siis todellakin tehnyt minulle tepposet elokuussa ja lähtenyt keskittymään enempi negatiivisiin asioihin, kuin positiivisiin ja näin ollen onnelliseksi tekevien asioiden listaaminen tuntui alkuun ahdistavalta. Lähdin tuolloin aktiivisesti keskittymään enemmän positiivisiin asioihin, onnenjyväsiin, ja huomaamaan niitä ympärilläni. Se kasvaa, mihin huomiomme kiinnitämme. Itselläni masentava marraskuu on mennyt jollain tavalla ohi, se ei ole tuonut elämääni sitä harmautta, mitä se joskus on tuonut. Tähän on useampia syitä, yksi varmasti juurikin se, että olen keskittynyt enemmän positiivisen näkemiseen. Toinen on ollut aktiivinen itseni toteuttaminen, kuin sattumalta nyt masentavaan marraskuuhun sijoittui muutama itselleni iso juttu, jotka ovat tuoneet voimaa ja energiaa:

- Omien sivujen avaaminen. Tämä on ollut hurjan jännää! Tämä on tuonut elämääni ja arkeeni uudenlaista energiaa ja sisältöä, tehnyt minut todellakin onnelliseksi. Yksi unelma saavutettu, tosin tästä tämä unelman rakentaminen vasta alkaa.

- CrossFit. Olen pitkään miettinyt itselleni sopivaa urheiluharrastusta, joka rasittaisi kroppaani rankemmin. Kuntosali ei ole tuntunut omalta jutulta, eikä myöskään kotona yksin tehtävät treenit. Päätin hiukan yllättäen ilmoittautua marraskuun alussa alkaneelle On Ramp-alkeiskurssille, joka on nyt takanapäin. Laji on tempaissut mukaansa ja tuonut mukanaan taas omanlaista energiaa arkeeni ja mielettömiä onnistumisen kokemuksia, puhdasta onnellisuutta.

- Lisäksi olen viimeiset pari kuukautta keskittynyt enemmän unen määrään ja ruokani laatuun. Ei kaikkea kerralla, eikä aina täydellisesti, mutta omaa kehoani kunnioittaen ja tilanteen mukaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on varmasti vaikuttanut energiatasooni positiivisesti, samoin mieleeni. Hyvin levänneenä ja terveelliseesti syöneenä, positiivisia ja onnellisuutta tuovia asioita on helppo huomata.

Marraskuun energialaatikkoni näyttää siis hyvinkin erilaiselta kuin elokuun, edellä mainituista syistä. Sanoisin, että suhde on sama 70-30, mutta palaset on kääntynyt toisinpäin. Posiitivista energiaa on 70% kun taas negatiivista 30%, ei siis laisinkaan masentava marraskuu! Negatiivisella puolella on vielä yksi iso asia, joka pitää tuon negatiivisen puoliskon omaan makuuni liian suurena. Tätä asiaa työstän tällä hetkellä ja tavoitteena olisi saada tuo asia päätökseen vuoden loppuun mennessä. Mutta jo nyt onnellisuutta tuovien asioiden listaus on helppoa, eikä aiheuta ahdistusta. Ilmeisesti onnellisuus ja positiivisen energian huima lisääntyminen näkyy myös ulospäin, sillä eilisissä CrossFit-treeneissä valmentaja kehui, että tuon mukanani koko salin valaisevan auringon. Sitä se hyvä energia ja onnellisuus teettää!

Suosittelen tätä samaa energialaatikko-harjoitusta muillekin, erityisesti jos pimeä ja harmaa marraskuu tuntuu vievän voiton. Tämän jälkeen on helpompaa lähteä työstämään omaa arkea enemmän energiaa tuovaksi, kun tunnistaa energiasyöpöt, ja keskittymään niihin positiivisiin, onnea tuoviin asioihin. Laatikko-tekniikan olen aikoinani oppinut Valmentamossa, ja opetellut hyödyntämään sitä kuhunkin tilanteeseen sopivalla tavalla. Hirmu yksinkertainen, mutta silmiäavaava harjoitus. 

Valoa päivääsi,

Emilia