Hetkessä elämisen taito

Vietimme kesälomaa muruni kanssa syyskuun alussa ja lähdimme reissuun. Elokuussa arki rupesi välillä painamaan ja haaveilinkin usein, että kohta onneksi pääsee lomalle makoilemaan rantatuoliin ja kuuntelemaan aaltojen kohinaa! Rentoutumaan, lukemaan kirjoja, syömään hyvää ruokaa ja ennen kaikkea, vain olemaan.

Hetkessä elämisen taito

Reissussa makoilin rantatuolissa, aurinko paistoi lämpimästi ja vieressä aallot pauhasivat. Luin siinä Emma Seppälän Elä Onnellisemmin-kirjaa. Kirjassa puhuttiin hetkessä elämisen taidosta. Siinä kerrottiin, että menestyneet ihmiset elävät juuri siinä nykyisessä hetkessä, eivät mieti tulevaa tai murehdi eilistä ja he keskittyvät yhteen asiaan kerrallaan. Tutkimukset osoittavat, että nykyhetkessä eläminen tekee ihmisestä tuotteliaamman ja onnellisemman. Rupesin pohtimaan itseäni ja omaa keskittymistäni: minä olen ehdottomasti se, joka yrittää tehdä tuhat ja yksi asiaa kerralla. Töissä minulla on sähköposti ja Skype auki, keskeytän senhetkisen homman, mikäli minulle saapuu viesti. Siinä sitten yritän tehdä sitä keskeneräistä tehtävää samalla kun luen juuri tullutta viestiä ja mietin siihen vastausta. En siis todellakaan keskity vain yhteen asiaan kerralla ja rupesinkin sitten miettimään, mikä voisi olla minun suunnitelmani, jotta pääsisin kohti haluttua lopputulosta, eli oppisin keskittymään vain yhteen asiaan kerralla. Ehkä sähköpostin ei tarvitse olla koko ajan auki, tai sitten vain opettelen niin, että aukaisen viestit vasta sitten, kun olen saanut keskeneräisen homman valmiiksi. Hetken päästä huomaan, kuinka mieleni on jo Suomessa odottavissa hommissa: taloyhtiömme asioissa, kotona odottavissa töissä, arjessa ja siellä odottavassa to do-listassa. 

Havahduin hetken päästä: menen neljän päivän päästä kotiin tekemään edellä mainittuja asioita ja haaveilen, että pääsisin takaisin rannalle rauhoittumaan ja kuuntelemaan meren kohinaa. Haaveilemaan siis samasta asiasta, mistä haaveilin elokuussa. Ja nyt minä makoilen tässä rannalla ja en edes kuule koko kohinaa omilta ajatuksiltani! Niin että kiinni jäin! Olen selkeästi menettänyt taidon pysyä nykyhetkessä: minä teen usein montaa asiaa samaan aikaan ja lisäksi mieleni lähtee kuin varkain pohtimaan tulevia hommia. 

Ei muuta kuin ajatukset sivuun ja keskittyminen aaltoihin. Hetken aikaa siinä olin, kunnes tajusin, että tässähän olisi täydellinen postaus blogiini! Niinpä otin nauhurin käteen ja nauhoitin ajatuksenjuoksuni, keskittymättä taaskaan siihen itse asiaan ;) 

Mutta miksi tämä nyt sitten muka on ongelma, olenhan jo kauan multitaskannut. Tehdessäni montaa asiaa samaan aikaan, en oikeasti keskity mihinkään täysillä. Saatan aloittaa päivän aikana kymmenen hommaa, mutta en saa niistä ainuttakaan valmiiksi, päivän päätteeksi olen ihan puhki, mutta to do-lista ei ole lyhentynyt laisinkaan. Ja sitten kun saan hommat saatettua loppuun, en ole missään vaiheessa keskittynyt täysillä siihen ja lopputuloskin on silloin usein huolimattomampi. Sen lisäksi, että olen itse huomannut tämän multitaskauksen negatiiviset vaikutukset omassa jaksamisessani ja jopa mielialassani, on tutkimukset osoittaneet sen vaikuttavan negatiivisesti muistiimme. 

Hetkessä elämisen taito
Hetkessä elämisen taito

Vielä täytyy hiukan harjoitella, suunta on onneksi jo oikea. Harjoittelemista totisesti riittää, sillä helposti kuvittelen edelleen olevani tehokkaampi keskittyessäni moneen asiaan yhtä aikaa, vaikka asia ei todistetusti näin ole. Tämä on myös niin syvälle juurtunut tapa, jota ei hetkessä muuteta. Onneksi tätäkin taitoa pääsen harjoittelemaan päivittäin, lempeästi itseäni muistutellen pitkin päivää. Näin tästä yhteen asiaan keskittymisestä ja hetkessä elämisestä tulee minulle se toivottu ja opittu tapa. 

Toki edelleen mietin tulevaa, suunnittelen ja teen to do-listoja ja näin haluan myös jatkossa tehdä. Toivoisin kuitenkin, että se rajoittuisi vain sille varattuun hetkeen ja muuten keskittyisin vain siihen, mitä sillä hetkellä teen :)

Osaatko sinä nauttia juuri siitä käsillä olevasta hetkestä vai harhaileeko mieli menneeseen tai tulevaan? Vai onko stressikäyrät pilvissä, miljoona asiaa työnalla samaan aikaan, mutta silti lopputulos ei ole haluttu? Harjoitellaan yhdessä yhteen asiaan keskittymistä, uskon että saamme kaikki siitä energiaa ja lisää onnellisuutta elämäämme! 

Lempeyttä päivääsi,

Emilia